liza1
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
MENÜ


          

 

 

 
VERSEK

 

 
HAIKU, HAIKU-TANKA

 

 
GONDOLATOK

 

 
Geo visite

counter

 
Statisztika
Indulás: 2008-02-27
 
Visitor Globe

 
FEEDJIT

 
Időjárás - előrejelzés

 

 
Toplista

Google PageRank


 

 
lMyspace Stuff
 

 
Életképek

 
A család
A család

A természet kihullott hajával táplálja a földet. Azt, amelyen most nyikorognak a léptek, csúsznak a talpak – és ősz parókát kölcsönöz a környéknek. Mint gyermeklélek fehérsége, tisztasága, megnyugtató lepel, mely alatt megbújik minden szenny. Valóságunk a hóemberekben viszontlátja önmagát, és elcsodálkozik: az önfeledt, kipirult arcú gyermekkorban feledkezett idő – a tél jégvirága ugyanolyan gyönyörű. Csokrában ünnepei kínálják magukat a belső megtisztulásra. Levetve a hétköznapok egyhangúságát, lázasan készülünk magunk jobbikát adni. Adni érdek nélkül, mégis önző, mohó vággyal átélni a közvetített örömet - ünnepek sorozata ad alkalmak arra, hogy bepillantsunk az örökkévalóság pillanatába mesterkélt akarás nélkül, önmaga szépségéért.
 
 Jézus születése a jászolban a legszebb vallási ünnepek egyike.

De AZ a karácsony a család születését jelentette fiunk világrajöttével. A gyermek iránti mindennél magasztosabb, kifejezhetetlen szeretetével ünnepeltük e napot, életünk meghatározóját, s immár húsz éve a család legszebb közös ünnepe.
Számomra a család mindenekelőtt az összetartozást, a minden érdek felett álló szeretetet, egymás megbecsülését és segítését jelenti. A mindennapok küzdelmében a család összetartása nem könnyű feladat, sőt igazi kihívás. A társadalom, a környezet, melyben élünk, dolgozunk, igen erős hatással van a családi harmóniára. Ez lehet építő jellegű (közös érdeklődés, közös barátok …stb.), de lehet a családot széthúzó erő is: megfigyelésem és tapasztalatom alapján – elsősorban a közszolgálatot teljesítők körében az egyén a hivatást előtérbe helyezi a család rovására; ezt teszi akár elkötelezettségből, akár kényszerből a megélhetésért – vagy mindkét okból - , a végeredmény mégis az, hogy a családban együtt töltött idő lerövidül, szinte lekorlátozódik a legszükségesebbek megbeszélésére.

Szabad lények vagyunk a szó legszorosabb értelmében, élünk a társadalom kínálta normák szerint. Elsajátítjuk, majd megtanítjuk gyermekünknek is az erkölcsös életet, hogyan éljen a helyes értelemben önmagával:
            „Ha valaki megtalálja önmagát, olyan palotába jut, amelyben élete végéig méltósággal lakhat.”                    /James A. Michener/.

Megtanítjuk a szeretetre:

„A gyermekekbe az emberek iránti és nem az önmaguk iránti szeretetet kell beleoltani. S ehhez maguknak a szülőknek kell szeretniük az embereket.”
                                                                                            /Dzerzsinszkij/
„A gyermeki szeretet logikája: szeretek, mert szeretnek. Az érett szeretet logikája: szeretnek, mert szeretek. Az éretlen szeretet azt mondja: szeretlek, mert szükségem van rád. Az érett szeretet azt mondja: szükségem van rád, mert szeretlek.”
                                                                                         /Erik Fromm/

a kötelességteljesítés fontosságára, a szokásokra, vallásgyakorlásra, tradíciók-hagyományok tiszteletére – ápolására, emellett jellemszilárdságra, szociális érzékenységre neveljük. Rávezetjük a testi és lelki helyes útra.

Átadjuk számukra a mindennapi élethez szükséges ismereteket:
„Nem akkor szeretjük gyermekünket, ha minden szeszélyét kiszolgáljuk, hanem ha kihozzuk belőle a legjobb tulajdonságit, ha megtanítjuk szeretni azt, ami nehéz.”
                                                                                   /Nadia Boulanger/

Megpróbáljuk beléoltjuk gyermekünkbe a művészetek iránti fogékonyságot:
„…a művészetnek a jövőt kell kutatnia, s a káoszban kell új világot felfedeznie, és ha az új végén picinyke fényt lát, ne ijessze meg a sötétség, ami körülveszi: haladjon tovább, s ha olykor megbotlik és elesik, keljen fel, és menjen tovább a maga útján.”                                                                      /Giuseppe Verdi/

Az alkotás, a kultúra iránti szeretetet kora gyermekkorában:
„Kultúrának nevezem általában a szellemi és anyagi haladást minden területen, amely együtt jár az egyén és az emberiség erkölcsi fejlődésével.”                  /Albert Schweitzer/.

 Gyermekünk az iskolában széles körű ismeretekre tesz szert:

„A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék.”
                                                                                /Albert Einstein/

A kortárs közösségben megtanulja, megismeri a viselkedési modelleket, szokásokat:

„Minden embernek a lelkében egy dal van. És a saját lelkét hallja mindenik dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”
                                                                                /Simon István/.

Saját szocializációja során észrevétlen elsajátítja, személyiségének részévé válik, részint a környezetéhez, s az őt körülvevő valósághoz való viszonyában realizálódik.

„A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.”
                                                                                /Juhász Gyula/

 Minden ember a boldogságra törekszik. Platón tanítványa, Arisztotelész (ie. 384-322) szerint azt az embert nevezzük boldognak, aki a tökéletes erénynek megfelelően tevékenykedik, és emellett a külső javakkal is eléggé el van látva, éspedig nem csak ideig-óráig, hanem egész életén át.

Létezik-e az általa körülírt felhőtlen boldogság? S ha igen, keresni miért kell? S ha már keressük, miért nem találjuk meg sohasem? Ha az ész parancsát követve tanulunk, tisztességesen teljesítjük a munkáltató elvárásait, túlmunkát, másodállást vállalunk a család létfenntartása érdekében – mindez felemészti erőnket, elvonja időnket a kis-és nagycsaládtól; éppen attól, ami a legfontosabb kell, hogy legyen az életünkben.

Fel kell tennem a kérdést, hogy ezzel az ellentmondással (hisz mindezt a családért tesszük) valóban erkölcsösnek tudhatjuk-e magunkat? Képesek vagyunk-e eleget tenni minden elvárásnak anélkül, hogy a család érdekei ne sérüljenek valamilyen szinten?!

Az előbbiek alapján úgy hiszem, testi és szellemi értelemben igen, de a gyakorlati élet terén nem teljesen. S ha tovább gondolkodom, ez nem az egyén elhatározásán múlik - mert erkölcsös az, ha kötelességünket teljesítjük –, ám a kiválasztott, vagy a kényszerűségből kitűzött cél elérése érdekében alá kell rendelnünk a családi életet.

    „Nem mindig tehetjük meg, amit meg kell tenni, de mindig tegyük meg, amit meg lehet tenni!”   /Bethlen Gábor/                                                                                                  

 Felelősségünk, szeretetünk egymás iránt arra ösztönöz, hogy találjuk meg azt a középutat, ami megteremti a harmóniát a munka és a magánélet között.

Saját életemben folytonos célkitűzés: elérni mindazt, amit szorgalmam, kitartásom, esetleg tehetségem, vagy anyagi lehetőségeim engednek - hogy az családom boldogulását elősegítse, életszínvolalát javítsa, és ami számomra is megelégedésül szolgál. Mindezt oly módon, hogy szeretteim életében, mindennapjaiban tevékenységemnek lehetőleg a pozitív hatása érvényesüljön.
Sajnos ez nem mindig valósul meg  - ilyenkor ők segítenek nekem.

S ha újra eljő a jégvirágok ideje, ugyanazok a lelket melengető érzések járnak át, mint azt megkíséreltem bevezetőmben érzékeltetni –, s nem csak engem, Őket is.

                                                                                                                                 Vas Lászlóné (Liza)
                                                                                                         
                                                                                                                                                 2005. 09.23.

                                                                                                                                    (ez egy etika dolgozatom volt)

 

 
Ami késik, nem múlik...
 
Óra
 
Névnapköszöntő

  

 

 
Szeretteinkért

 

 
Elvihető bannereim


 

 
Férjem honlapja
AZ EGYÜTTES:
FÉLEGYHÁZI TÁNCSZÍNHÁZ:


 
Barátaim - my Friends

 
 
A webről

Rosanna oldala
Misty weboldala
Anikó vegyes blogja
Kati és a macsekok
Füredi Krisztián-Pszichológia
Orosz Zoltán weboldala 
Linkek


vers.lap.hu
haiku.lap.hu
vers.lapozz.hu
irodalom.lap.hu

irodalom.lapozz.hu
magyar nyelv.lap.hu
kortársirodalom.lap.hu
Kulturális Enciklopédia
Irodalmi-Esztétikai Lexikon

 
Itt élek

 
Felhőtérkép

 
Hőtérkép

 
Cbox

                                                          

 

 

 
Barátaim alkotásai


                                  
                                   Barátnőim megjelent könyvei            


    


                         
                   
 

  Létünk

(Haiku-tanka)
 

Cseppekből hullám,
mi vissza soha nem tér,
mint a pillanat:
emlék, amelyben éltél –
élvezd, ha visszanéznél!

                          Liza
 


 

 Létformák

A jégvirág ön-
magát fejleszti ki, élő
meghal jég között-
belül izzó áradat
csepp nélküli foglya ő.


              Liza


 

A természet csodája

(Haiku – tanka)

Faágak, bokrok
hullott haja táplálja
az alvó földet –
míg elmúlás álmodja
újra zöld lombjaikat.


A jégvirágok
csokrában ősz parókát
visel a télben –
kölcsönvett álruháját
az ébredés veti le.

2007. augusztus 18.
                       
                        Liza

 
Tartalom

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok